Система управления производством
Система управления производством
System do zarządzania produkcją
System do zarządzania produkcją
Menu

Dlaczego system MES jest tak ważny dla produkcji spożywczej?/ Rola systemów do zarządzania produkcją w branży spożywczej

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Dlaczego system MES jest tak ważny dla produkcji spożywczej?/ Rola systemów do zarządzania produkcją w branży spożywczej

Dlaczego system MES jest tak ważny dla produkcji spożywczej?/ Rola systemów do zarządzania produkcją w branży spożywczej

System MES (Manufacturing Execution System) to inaczej system wykonania produkcji. Pozwala on usprawnić działania firm produkcyjnych i wpływa na ich kulturę organizacyjną, prowadząc w kierunku ciągłego doskonalenia. Oprogramowanie MES może być pozytywną zmianą dla firm każdej wielkości. Właściwie dobrany system do zarządzania produkcją w branży spożywczej zwiększa wydajność produkcji, ułatwia przestrzeganie surowych norm, zmniejsza ilość błędów oraz pozwala znacząco zwiększyć jakość produktów oraz zyski firmy. 

W jaki sposób oprogramowanie MES może zoptymalizować halę produkcyjną?

Hala produkcyjna jest jednym z najbardziej krytycznych obszarów firmy produkcyjnej. Tam można w sposób namacalny zaobserwować wszystkie procesy i zobaczyć finalny efekt produkcji. Tam również pojawia się szereg problemów i zagrożeń dla sprawnego i terminowego realizowania zleceń. Maszyny się psują, błędy wynikające z tzw. „czynnika ludzkiego” nie są rzadkością a problemy z przepływem informacji często są demaskowane właśnie na placu boju jakim jest hala produkcyjna. Bez sprawnie zarządzanej i działającej hali produkcyjnej firma nie może kontynuować działalności w tempie niezbędnym do sprostania oczekiwaniom rynkowym i do osiągnięcia zysku.
Aby wyprzedzić konkurencję producenci potrzebują rozwiązania, które pomoże ich pracownikom pracować mądrzej i wydajniej. Właśnie tutaj przychodzi z pomocą system MES.

System MES jest tak skuteczny, ponieważ obejmuje w swojej strukturze wszystkie elementy, które zostały wykorzystane w trakcie procesu produkcyjnego, takie jak: surowce i półfabrykaty, wyroby gotowe, maszyny, urządzenia, operatorzy, elementy transportowe (np. opakowania czy regały transportowe.). Ponadto system MES zbiera informacje o dostawcach i lokalizacji wyrobów, dane kontrolerów jakości a także informacje o parametrach maszyn w trakcie produkcji. Rozwiązanie to dostarcza również danych o sposobie i ilości zużycia surowców. Oprogramowanie MES jest kompleksowe, dlatego może zrobić znacznie więcej dla firm produkujących żywność i napoje niż tradycyjne zarządzanie. Jego główne zalety to:

  • Traceability – śledzalność produktu na każdym etapie

Umożliwia to spełnienie wymogów i norm, które są szczególnie restrykcyjne w branży spożywczej  a także podniesienie  jakości wyrobów. W sytuacjach awaryjnych kluczowy jest czas reakcji, dlatego szybki dostęp do całej „ścieżki” produktu pozwala na błyskawiczne reagowanie. W razie potrzeby MES pozwala łatwo zidentyfikować wadliwą partię.

  • Zwiększenie wydajności maszyn 

Dzięki systemowi MES i czujnikom, które zbierają dane bezpośrednio z maszyn, informacje pobierane są w czasie rzeczywistym i są wolne od błędów ludzkich. Dzięki stałej kontroli niwelowane są mikroprzestoje i awarie parku maszynowego, które w ogólnym rozrachunku są poważnym źródłem strat finansowych.

  • Precyzyjne informacje o realizacji zamówień

Zlecenia produkcyjne z systemu ERP są na bieżąco przekazywane do systemu MES. Dzięki temu producent przekazuje klientowi rzetelne informacje na temat terminów realizacji. Dodatkowo system podpowiada co będzie potrzebne do wytworzenia danego produktu, co ułatwia zachowanie kontroli nad całym procesem.

  • Lepsze wykorzystanie zasobów 

MES dostarcza informacje, które dają możliwość przeliczenia opłacalności współpracy z danym dostawcą. Menagerowie mają też dostęp do danych historycznych oraz informacji o tym które etapy generują najwięcej strat. Wszystko to pozwala planować działania usprawniające procesy i minimalizujące marnotrawstwo zasobów a także umożliwia utrzymywanie powtarzalności procesów.

  • Zmniejszenie ilości braków i błędów

Mes pozwala na wykrycie błędów na wczesnych etapach produkcji i automatycznie zatrzymuje ich produkcję, tak aby powstrzymać dalsze straty surowców i materiałów. Bieżący monitoring maszyn dodatkowo zapobiega wystąpieniu takich awarii w przyszłości i pozwala na lepsze zaplanowanie procesów.

Wybierz MES od OptiMES , ponieważ to system do zarządzania produkcją w branży spożywczej, które zapewni optymalne działanie kluczowych obszarów w Twojej firmie produkcyjnej. Zespół OptiMES pomoże Ci wybrać najlepsze rozwiązania i  dostosować je do Twoich potrzeb i specyfiki branży. Elastyczność w działaniu oraz komunikacja na każdym etapie wdrożenia jest dla nas priorytetem, ponieważ wiemy że produkcja i jej potrzeby są dynamiczne. Sprawdź tutaj co jeszcze możesz zyskać dzięki MES.

Masz pytania?
Masz pytania?

Zespół specjalistów OptiMES ma już ponad 14 lat doświadczenia we wdrażaniu rozwiązań informatycznych w przedsiębiorstwach produkcyjnych.
Jeżeli masz jakieś pytania napisz do nas! Jesteśmy dostępni pod numerem telefonu 535 455 855 i adresem mailowym biuro@syneo.pl.

Najnowsze wpisy

Wypróbuj OptiMES za darmo!

14 dni bez zobowiązań! Karta kredytowa nie jest wymagana.