Система управления производством
Система управления производством
System do zarządzania produkcją
System do zarządzania produkcją
Menu

RODO w programie do zarządzania produkcją

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • RODO w programie do zarządzania produkcją

Co to jest RODO?

Od 25 maja 2018 roku w Polsce (jak też i całej Europie) obowiązuje Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych znane lepiej pod skrótem RODO, bądź GDPR (czyli General Data Protection Regulation). Przepisy te zastąpią dotychczasową polską ustawę o ochronie danych osobowych. Co więcej, RODO obejmuje każdego, kto przetwarza dane osobowe ze względu na prowadzoną przez siebie działalność gospodarczą, działalność w branży reklamowe oraz obszar online.

RODO ma zakładać, że dane, które są wykorzystywane w reklamie online nie będą anonimowe, a równocześnie nowe przepisy określają procedurę uzyskania zgody na ich przechowywanie, a także użycie w konkretnym celu. Zmiana ta jednak jest w szczególności ważna dla firm przechowujących i gromadzących dane osób fizycznych, to jest zarówno pracowników, jak i klientów. Mowa tutaj nie tylko o małych lub rodzinnych firmach, ale i dużych korporacjach (call center, firmy ubezpieczeniowe, banki i tym podobne). Warto jednak w tym miejscu wspomnieć, że najnowsze rozporządzenie unijne nie dotyczy tylko Polski, ale wszystkich państw przynależących do Unii Europejskiej. Co ciekawe, RODO obejmuje również przedsiębiorców spoza Europy, których usługi są świadczone obywatelom UE.

Przepisy obejmują informacje takie, które mogą pozwolić zidentyfikować daną osobę, takie jak: imię, nazwisko, adres e-mail, IP, pliki cookies, a nawet… poglądy polityczne oraz orientacja seksualna.

Czym jest program OptiMES?

System OptiMES zmienia funkcjonowanie firmy. Pozwala on szczegółowo kontrolować planowanie i sterowanie produkcją, a jednocześnie umożliwia symulowanie parametrów wydajność linii produkcyjnej. Dzięki symulacji można przewidzieć różne sytuacje, które mogą mieć wpływ na proces produkcyjny.

RODO a system do zarządzania produkcją

Ze względu na nowe rozporządzenie unijne RODO, firmy, które przetwarzają dane osobowe oraz systemy takie jak OptiMES stają przed dużym wyzwaniem. Muszą one bowiem zapewnić ochronę informacji, co jest niezwykle trudne, ponieważ niejednokrotnie imię i nazwisko są podawane w adresie e-mail. To z kolei jest traktowane właśnie jako dane osobowe. Aby więc korzystać z programu do zarządzania produkcją, należy wiedzieć, jakie obowiązki należą do przedsiębiorców.

Otóż, RODO gwarantuje osobom dostęp do własnych danych osobowych, pozwala je korygować, bądź usuwać na żądanie. Te wymagania powinien spełniać każdy program do zarządzania produkcją. Jednym z nich jest właśnie OptiMES. Co więcej, system ten spełnia wszystkie obowiązki, które zostały od 25 maja bieżącego roku nałożone na firmy przetwarzające dane. Dlaczego jest to tak ważne? Otóż, wspomniany program posiada wiele funkcji, które są mniej lub bardziej związane z informacjami osobowymi. Wśród nich znaleźć można planowanie dostaw, prognozy i symulacje, kontrolę dostępu, rozliczanie w czasie rzeczywistym i tym podobne.

Mimo to, OptiMES zajmuje się także zadaniami, które są ściśle powiązane z danymi osobowymi – zarówno pracowników, jak i klientów. Są to chociażby RCP, czyli karty pracy, panele meldunkowe, a także zamówienia oraz kontakt z klientem (co w szczególności określają przepisy RODO). Jak więc widać, program ten posiada szeroki zakres funkcji, co w efekcie łączy się z przepisami unijnymi RODO. Przedsiębiorcy więc powinni również dowiedzieć się o ochronie firmy przed karami mandatowymi dzięki OptiMES.

Jak narzędzie informatyczne może bronić firmę przed sankcjami finansowymi?

Nawiązując do poprzedniej części tekstu, każdy przedsiębiorca powinien wiedzieć, że odpowiednio przygotowany program do optymalizacji produkcji może ochronić firmę przed karą finansową. Otóż, jednym z nich jest właśnie OptiMES, który spełnia wszystkie regulacje związane z RODO, a oprócz tego właściwie przechowuje dane osobowe – zgodnie ze zgodą poszczególnych zainteresowanych.

System ten prowadzi rejestry związane między innymi z przetwarzaniem danych osobowych (OptiMES na bieżąco aktualizuje dane w rejestrze), zgodami na wspomniane przetwarzanie danych (zawiera informacje zarówno o udzieleniu zgody, jak i jej cofnięciu), rejestrem upoważnień do przetwarzania informacji, wglądem do danych, anonimizacją danych itd. To oznacza, że OptiMES jest w pełni zgodny z RODO, a tym samym chroni firmę przed mandatami za nieprzestrzeganie unijnej ustawy o ochronie danych osobowych pracowników i klientów.

W skrócie, program do zarządzania produkcją OptiMES odpowiednio porządkuje, sortuje i zapewnia dostęp do danych oraz podstawowych informacji. Właściwie je zabezpiecza i ewidencjonuje – zarówno w przypadku danych z zamówień klientów, jak też i z kart pracowniczych.

Zalety inteligentnego systemu OptiMES

Nie da się ukryć, że system OptiMES ma wiele zalet. Wśród nich należy przede wszystkim wymienić szczegółową kontrolę nad planowaniem oraz sterowaniem produkcją, a także łatwość w obsłudze i interaktywny harmonogram produkcji, który jest przedstawiany za pomocą wykresu Gantta. Warto wspomnieć tym samym, że dzięki OptiMES, można zaoszczędzić prawie osiemdziesiąt procent czasu poświęcanego na planowanie tradycyjne.

Wspomniany system nie tylko jest zgodny z RODO, ale i wpływa on w sposób pozytywny na terminową realizację wszystkich zleceń oraz pozwala płynnie zarządzać linią produkcyjną, jednocześnie likwidując wszelkie potknięcia, przestoje i awarie. Dzięki OptiMES, zarówno magazyn, zamówienia oraz raporty są przez cały czas pod kontrolą. Program ten jest automatyczny i bardzo funkcjonalny, a równocześnie pozwala zmniejszyć koszty produkcji.

Jeśli więc Ty, bądź Twoje przedsiębiorstwo produkcyjne poszukujecie systemu nie tylko niezawodnego, ale również i zgodnego ze wszystkimi normami unijnymi, serdecznie zapraszamy do skorzystania z OptiMES. Jako producenci programu do zarządzania oraz optymalizacji procesów produkcyjnych, zawsze chętnie służymy pomocą naszym klientom – zarówno przy wyborze systemu, w trakcie jego wdrożenia, jak też i w czasie późniejszym. Zapraszamy do rozmowy!

Autorem wpisu jest

Zespół Syneo.pl

Masz pytania, sugestie? Zachęcamy do kontaktu:

517 827 436  e-mail: wspolpraca@syneo.pl

Masz pytania?
Masz pytania?

Zespół specjalistów OptiMES ma już ponad 14 lat doświadczenia we wdrażaniu rozwiązań informatycznych w przedsiębiorstwach produkcyjnych.
Jeżeli masz jakieś pytania napisz do nas! Jesteśmy dostępni pod numerem telefonu 535 455 855 i adresem mailowym biuro@syneo.pl.

Najnowsze wpisy

Wypróbuj OptiMES za darmo!

14 dni bez zobowiązań! Karta kredytowa nie jest wymagana.