

3 miliony litrów serwatki na dobę, innowacyjne technologie i standardy farmaceutyczne. W Polsce, a dokładnie w Lidzbarku Warmińskim powstał jeden z największych i najnowocześniejszych zakładów mleczarskich w Europie. Inwestorem jest Grupa Polmlek, która stała się liderem produkcji białka serwatkowego i laktozy w tej części Europy.Jestem zachwycony i zmotywowany jeszcze bardziej, żeby wieść prym w zmianach w polskim przemyśle. Dużo jeszcze pracy przed nami, ale takie wiadomości bardzo nas uskrzydlają. Niesamowite jest to, że Zakład przerabia 3 miliony litrów serwatki dziennie. A proces jest na tyle zautomatyzowany i kontrolowany, że do jego obsługi potrzeba raptem kliku osób. Jak to możliwe? Grupa Polmlek podaje oficjalnie:
Cały proces kontrolowany jest przez system informatyczny typu MES, dzięki czemu w każdym momencie możliwa jest analiza parametrów poszczególnych instalacji i ilości przerobionego surowca. Zakład w 95% wykorzystuje do procesów produkcyjnych wodę wtórną uzyskaną z zagęszczenia serwatki.Takie wiadomości jasno odpowiadają na pytanie, czy warto inwestować w nowoczesne systemy informatyczne w celu optymalizacji procesów produkcyjnych np. inteligentnie planujących i rozliczających produkcję. Ze swojej strony życzę Grupie Polmlek jeszcze większych sukcesów i to nie tylko na skalę Polski, ale światową. Cytaty pochodzą z oficjalnej strony internetowej Grupy Polmlek. Zapraszam do lektury całości: http://www.polmlek.com/polmlek/aktualnosci/uroczyste-otwarcie-najnowoczeniejszego-zakadu-w-europie Autorem wpisu jest


5
/
5
(
1
głos
)