Okazuje się, że chudsze jest sprawniejsze… również w produkcji. Produkcja odchudzona, czy bardziej popularna wersja – lean production to system produkcyjny oparty na maksymalnym ograniczaniu marnotrawstwa. Z angielskiego „lean” oznacza smukłość, która w odniesieniu do produkcji dotyczy odchudzania zasobów wykorzystywanych przy produkcji. Dlatego w lean production odchudzamy zasoby materiałowe i wyrobów gotowych, reguły działania, a także przestrzeń hal produkcyjnych.
Produkcja odchudzona, czyli bardziej wydajna niż inne
Odchudzona produkcja to produkcja oszczędna, z jednej strony wymaga ograniczenia materialnych i niematerialnych środków, z drugiej natomiast wzmaga kreatywność, innowacyjność i poszukiwanie wysoko użytecznych rozwiązań. Co najważniejsze, wszystko to przynosi rewelacyjne efekty, przede wszystkim w postaci wydajnej produkcji.
Sprawdź nasz niezawodny System APS
Skąd to się wzięło?
Ponownie sięgamy do źródeł wypływających z japońskiej praktyki i doświadczenia założycieli Toyoty. Założenie odchudzonej produkcji jest tylko jednym z elementów całej kultury pracy opartej na „odchudzonym” myśleniu – w zakresie organizacji wewnątrz przedsiębiorstwa, relacji z klientami, pracy z dostawcami i działań związanych z rozwojem produktu.
Podstawę dla tego systemu stanowią trzy zasady:
– Jidoka – natychmiastowe wstrzymanie linii, gdy tylko pojawi się na niej wadliwy produkt (wybrakowane części nie dostają się do dalszych procesów produkcyjnych);
–Just in time – produkowanie wyłącznie takiej liczby części, która zabezpiecza potrzeby bieżącej produkcji;
– Heijunka – równomierne rozplanowanie i rozłożenie pracy w mieszanym przepływie produkcji.
Lean production – współczesne zasady
Zgodnie z założeniami produkcji odchudzonej nieznaczna część działań i poświęconego na ich realizację czasu skutkuje wytworzeniem wartości. Dlatego ograniczanie zużycia zasobów jest po prostu opłacalne. Bazą do podjęcia działań w takim kierunku jest wypracowanie odpowiedniego myślenia, nie tylko w zarządzie, ale u wszystkich pracowników. Od czego zacząć? Oto zasady odpowiedniego myślenia o produkcji zgodnej z lean production:
- To perspektywa ostatecznego użytkownika określa wartość produktu.
- Klienci powinni móc uzyskać dokładnie to, czego potrzebują i oczekują.
- Każda kategoria produktów powinna mieć określony strumień wartości.
- Wartości powinny być dodawane w kolejnych etapach i ostatecznie łączyć się ze sobą, co pozwala wypracować sprawny przepływ produktu.
- Przewodnią myślą wszystkich działań ma być dążenie do osiągnięcia perfekcji w tworzeniu wartości
Dzięki lean production zyskują wszyscy – od producentów po klientów
Największą wartością dla fabryk opierających się na tej metodzie jest obniżenie kosztów produkcji. Wynikające w naturalny sposób z eliminowania strat z przebiegu procesu produkcyjnego. Jeżeli przyjmiemy założenie, że wszystko, co nie przynosi przyrostu wartości jest stratą i pozbędziemy się tego, osiągniemy naprawdę satysfakcjonujące efekty, w tym na pewno wzrost wydajności. Przykłady innych korzyści. Produkty o bardzo wysokiej jakości trafiają do klienta zawsze na czas, zmniejsza się ilość stanów magazynowych, a co za tym idzie spada również koszt utrzymania i organizacji magazynu, zamówienia i zakupy robione są w sposób zrównoważony, co ułatwia osiągnięcie pełnej terminowości dostaw.
Jeżeli właśnie zastanawiasz się, co produkcja odchudzona zmieniłaby w Twojej firmie – przejdź do działania. Zajmujemy się optymalizacją produkcji i wiemy, co zrobić, by obniżając koszty wypracować większe zyski z produkcji. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą systemu Optimakers. Oprogramowania dla firm produkcyjnych, lub do bezpośredniego kontaktu z naszymi doradcami pod numerem 517 827 436 lub na maila biuro@optimakers.pl